Vysvetlivky:
- D-drevo, patria sem orgány: pečeň a žlčník
- O-oheň, patria sem orgány: srdce a tenké črevo
- Z-zem, patria sem orgány: slezina a žalúdok
- K-kov, patria sem orgány: plúca a hrubé črevo
- V-voda, patria sem orgány: obličky a močový mechúr
Pšenová kaša-Jang.
Suroviny: sušené slivky, šťava z červeného hrozna, pšeno, škorica-Z, klinčeky, koriander, zázvor-K, soľ morské riasy Arame-V, citrón-D, červené víno-O
Postup: namočiť večer slivky do hroznovej šťavy
Nasucho opražiť pšeno, preliať ho horúcou vodou, pridať chvíľu vo vode namočené riasy a uvariť.
V ďalšom hrnci pár minút povariť ostatné indrediencie: slivky v šťave so štipkou škorice, pridať 2 hrebíčky, trochu koriandra, strúhaný zázvor, štipku soli, citrónovú šťavu a strúhanú kôru z citróna, dúšok červeného vína. Pridať povarené pšeno a spolu prehriať. Posypať opraženými vlašskými orechami na posilnenie jangu obličiek.
Pôsobenie: zahrieva a posilňuje, posilňuje stred-žalúdok a slezinu, dodáva energiu-čchi.
Vhodné: pri slabom trávení, nedostatku energie a precitlivenosti na chlad.
Nevhodné: pri nedostatku jinu, nadbytku jangu, vlhkej horúčave a vysokom krvnom tlaku.
Posilňujúca polievka z ovsených vločiek-Jang.
Suroviny: Sezamový olej alebon maslo, mrkva, čínska kapusta-Z, jarná cibulka, ovsené vločky, čierne korenie-K, soľ, morské riasy Wakame, sojová omáčka-V, citróv-D, červená paprika-O
Postup: na horúcej panvici rozohriať tuk, naľahko osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľku, pridať ovsené vločky, trochu soli, nakrájanú a asi 30 min namočenú riasu Wakame, trochu citrónovej šťavy a štipku červenej papriky. Zaliať horúcou vodou, pridať na kocky nakrájanú mrkvu, čierne korenie, zamiešať a asi 30 min variť. Potom ochutiť trochou sójovej omáčky, citrónovej šťavy a červenej papriky. Pridať na jemné pásiky nakrájanú čínsku kapustu. Ak je treba, dochutiť čiernym korením.
Pôsobenie: zahrieva a posilňuje, posilňuje stred-žalúdok a slezinu, dodáva energiu-čchi, posilňuje imunitu.
Vhodné: pri slabom trávení, nedostatku energie sleziny, srdca a obličiek. Pri citlivenosti na chlad a náchylnosti k nachladeniu. Takisto pri slabej motivácii, vyčerpanosti. Ideálna večera pri nedostatku energie.
Nevhodné: pri nadbytku jangu, poruchách spánku a nervozite.
Čierne fazule so stonkovým zelerom-Stred.
Suroviny: čierne fazule, morská riasa kombu, soľ, sójová omáčka-V, olivový olej, trstinový cukor, svieža červená paprika, stopkový zeler, kuzu, sezamový olej, maslo-Z, rímska rasca, čierne korenie, ryža basmati-K, citrón, petržlen-D, červená paprika, tymian-O
Postup: namočiť cez noc fazuľu, zliať vodu a uvariť fazuľu s kúskom kombu asi hodinu do polomäkka. Na horúcej platni rozohriať olivový olej, pridať trochu trstinového cukru a drvenú rascu. Pridáme uvarenú fazuľu, ľahko osmažiť. Potom pridať štipku soli, citrónovú šťavu, štipku červenej papriky, na kocky nakrájanú červenú papriku a 400 g nadrobno nakrájaného stonkového zeleru. Podusíme 2-3 min.
½ lyžičky kuzu zmiešame s 2 lyžicami sezamového oleja, troškou čierneho korenia a 3 lyžicami vody a 1-2 lyžicami sójovej omáčky. Zmesou zahustíme uvarené fazule a krátko povaríme.
Osobitne uvaríme ryžu spolu s kockami petržlenu, trochou soli, tymianu alebo červenej papriky a kúskom masla, podávame ako prílohu.
Pôsobenie: posilňuje jin a osviežuje a tým znižuje stúpajúci jang. Odvádza vlhko z organizmu.
Vhodné: nedostatok jinu obličiek a pečene, pri horúčave pečene, vlhku v organizme, nočnom potení., zápaloch očí, vysokom krvnom tlaku, hromadení vody.
Zázvorový čaj-Jang.
Olúpať a na plátky nakrájať 1 čajovú lyžičku zázvoru, vložiť do ½ litra vodya variť 20 min bez pokrievky.
Pôsobenie: zahrieva, podporuje trávenie, posilňuje imunitu, podporuje pohyb energie a krvi, z organizmu vyháňa chlad, tráviaci trakt zbavuje škodlivín po použití skazeného jedla
Vhodné: na začiatku nachladnutia alebo ako prevencia po vystavení vonkajšiemu chladu. Pri precitlivenosti na chlad alebo neustále studené nohy v zime pijeme čaj v malých množstvách. Použiť cez celý deň 3 plátky zázvoru, opakovane zalievať v priebehu dňa, čím je čaj čoraz slabší a nedôjde k prehriatiu organizmu.
Nevhodné: nedostatok jinu a nadbytku jangu, čo sa prejavení ako poruchy spánku, nervozita, nočné potenie, návaloch tepla, pri vysokom krvnom tlaku. Nepiť dlhodobo, vyvoláva horúčavu.
Fenyklový čaj-Jang.
Asi 2 lyžice rozdrveného fenyklu na ½ litra vody variť asi 20 min.
Pôsobenie: zahrieva, podporuje stred a trávenie
Vhodné: pri slabom trávení spojené s nechutenstvom a nadúvaním, pocitom plnosti, hnačkami. Pri hnačkách spôsobených chladom, pri bolestiach v podbrušku spôsobených chladom: bolestivá menzes. Je vhodný pre matky, ktoré koja dieťa, predchádza nadúvaniu dieťatka. Malým deťom podávať slabý nálev.
Nevhodné: pri horúčave, oslabení jinu žalúdka a horúčave žalúdka. Nepiť dlhodobo.
Recepty z knihy: KUCHAŘKA PODLE PĚTI ELEMENTÚ, Barbara Temelie, Beatrice Trebuth
Kus-kusový dezert s carobom-Stred.
Suroviny po lyžiciach: 4 veľké lyžice hrozienok, 1 jačmenného sladu Sladenky, 2 vlašských orechov, jemne opražený kokos, 2 carobového prášku, 200 g kus-kusu, štipka soli.
Postup: opláchneme hrozienka a chvílu ich povaríme v asi 4 dcl vody so štipkou soli, pridáme 2 lyžice carobu, nasucho opražených orechov a sladenku. Vmiešame kus-kus, chvílu necháme postáť. Podľa potreby ešte podlejeme trochou vody. Ešte teplé dáme do formy, napr. na plech s papierom na pečenie alebo do misiek a necháme vychladnúť. Posypeme jemne nasucho opraženým kokosom.
Čarujeme v kuchyni, Peter Planieta, Mária Zelenáková, Gabriela Žlebeková